Duurzame technieken

Zonnepanelen

Duurzame woningen worden tegenwoordig gebouwd met meerdere warmteterugwinsystemen (WTW’s), PV panelen, koeling en verwarming door o.a. een warmtepomp en zonnecollectoren voor de zonneboiler niet te vergeten! De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en men raakt er steeds meer vertrouwd mee.

Warmtepomp systeem

De warmtepomp installatie waardoor u uw huis kunt verwarmen in de winter en kunt koelen in de zomer. En dat op een duurzame wijze! Bij de warmtepomp heb je verschillende systemen, de keuze van het systeem hangt af van de situatie, er is ook een groot verschil in rendement tussen de verschillende warmtepompen. Vooral als zij gecombineerd worden met zonnecollectoren, kunnen ze een grote vermindering van de CO2-uitstoot helpen realiseren.

Zonneboiler systeem

Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector bevat vloeistof die wordt opgewarmd door daglicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. In het voorraadvat bevindt zich een warmtewisselaar, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard.

Pelletkachels

De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel. De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Hierdoor kan de pelletkachel schoon branden en een hoog rendement bereiken. Het gebruikscomfort van een pelletkachel is hoog ten opzichte van de conventionele houtkachel door de automatische ontsteking, uitdoving en de ingebouwde (klok-) thermostaat. Veel pelletkachels zijn uitgerust met een instelbaar weekprogramma waardoor de kachel zichzelf op gezette tijden aan- of uitschakelt.

Er bestaan ook CV installaties die op pellets stoken. Het werkingsmechanisme daarbij is vergelijkbaar, maar hierbij wordt de warmte niet overgedragen aan lucht maar aan verwarmingswater of een combinatie van beide. Deze installaties beschikken doorgaans over een veel groter pelletreservoir, dat direct vanuit een vrachtwagen wordt gevuld.

Heeft u vragen of wilt u een advies over bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact met ons op.